Waar wordt tempeh van gemaakt?
Normaal gesproken wordt tempeh gemaakt van sojabonen maar je kan tempeh ook zeker van andere bonen of granen maken. Margot van fermfermentatie geeft hier een super leerzame en leuke workshop over. Ben je benieuwd hoe je tempeh van andere bonen of granen maakt, boek dan vooral een plekje in een van de masterclasses van Margot via deze link. https://kookstudiothekitchen.nl/product/masterclass-zelf-tempeh-maken-den_haag/
- 600 gram gedroogde soja bonen
- 5 el natuurlijke azijn
- 5 gram tempeh starter
- Week de sojabonen een nacht in ruim water. Kook ze daarna 30–40 minuten tot ze gaar zijn maar nog stevig. Laat uitlekken en verwijder zoveel mogelijk van de velletjes. Dit helpt het fermentatieproces.
- Meng de bonen met de azijn. Dit verlaagt de pH, waardoor ongewenste bacteriën minder kans krijgen.
- Voeg de tempeh-starter toe en roer goed door, zodat de schimmel overal kan groeien.
- Schep de bonen in plastic zakjes en druk plat tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Prik kleine gaatjes in het plastic voor zuurstof.
- Leg de pakketjes op een warme plek (rond de 30 °C) en laat 24–48 uur fermenteren.
Je ziet een witte laag ontstaan die de bonen aan elkaar bindt: dat is je tempeh!